Sosyal Medya

Kültür Sanat

7 güzel adamdan Mehmet Akif İnan’ın ‘kendi sesiyle’ vefa

Türk Edebiyatı’nın ‘Yedi Güzel Adam’ından biri olan Mehmet Akif İnan’ın vefatından 17 yıl sonra kendi sesinden oluşan şiirleri ‘Vefa Albümü’ adıyla yayınlandı. Üç CD’lik albüm fikri aranjör Taner Yüncüoğlu’nun yıllar önce yaptığı ses kaydından doğmuş.



Türk ÅŸair, yazar, araÅŸtırmacı, öğretmen Mehmet Akif Ä°nan’a bir vefa albümü yapıldı. ‘Ezgi ve Åžiirler’, ‘BestelenmiÅŸ Åžiirler’ ve ‘Kendi Sesinden Åžiirler’ adında üç CD’den oluÅŸan albümde, Türk Edebiyatı’nın ‘Yedi Güzel Adam’ından biri olan Ä°nan’ın kendi sesi de yer alıyor.
 
Albümün müzik yönetmeni ve albümdeki parçaların aranjörü Taner YüncüoÄŸlu, yıllar önce Ä°nan’ın kendisinin çalıştığı stüdyoya geldiÄŸini, o zaman Ä°nan’ın sesini kaydettiÄŸini söyledi. Albüm fikrinin de o ses kayıtlarından ortaya çıktığını belirten YüncüoÄŸlu “Mehmet Akif Ä°nan ÅŸiirlerini okumak için ÅŸair Mehmet Atilla MaraÅŸlı ile birlikte çalıştığım stüdyoya gelmiÅŸti. Ben de o zamanlar üstadın sesini kaydetmiÅŸtim. Sesleri bende duruyordu. CD’lerin arasında bir ÅŸeyler araken üstadın CD’sini görüyordum. Ve böyle bir çalışma yapmak aklıma geldi. EÄŸitim-Bir-Sen’in toplantısında Şükrü Konuksever ile sohbet ederken üstadın kendi sesinin bende olduÄŸunu söyledim ve deÄŸerlendirilmesini istedim. SaÄŸ olsunlar kabul ettiler ve birlikte çıkardık bu iÅŸi ortaya” diye konuÅŸtu.
 
Mehmet Akif Ä°nan’ın ÅŸiirlerini birçok ÅŸairin ÅŸiirlerinden farklı gördüğünü anlatan YüncüoÄŸlu, “Ãœstadın kelimeleri ustaca seçmiÅŸ olması onu farklı kılıyor. Onun dizelerini okurken ‘Vay be bu sözü buraya nasıl oturtmuÅŸ?, ‘Nasıl düşünmüş?’ derim kendi kendime. Bir besteci olarak ÅŸiirlere ÅŸarkı sözü gözüyle de bakıyorum. Biz besteciler besteyi ÅŸiire göre yazıyoruz ve ‘Bu da beste olur mu?’ algısı ortadan kalkıyor. Dolaysıyla müziÄŸin tarzı enstrümanların seçimi ile kendi içinde uyumlu hale geliyor” dedi. YüncüoÄŸlu, albümün aranjörlüğünü yaparken dikkat ettiÄŸi noktaları ise şöyle sıraladı: “Bu özgün tarzda bir çalışma olduÄŸu için ben de o yönde çalışmalar yaptım. Günümüzde insanların alıştığı belli tarzlar var. Bu albümde ulusal nitelikteki müzikler ağırlıklı diyebilirim. Ben de Anadolu’da yaÅŸayan biri olarak halkın daha çabuk adapte olacağı tarzı kullandım. Sözler normal ÅŸarkı sözlerinden farklı olduÄŸu için aranje de ona göre ÅŸekillendi.”
 
Sanatçılar ve deÄŸerli insanların eserleriyle gönüllerde ebediyen yaÅŸadıklarını belirten YüncüoÄŸlu, Ä°nan’ın ÅŸiirlerinin yıllardır sevenleri tarafından dinlenip paylaşıldığını söyledi. Kendisinin bu deÄŸeri fırsatı yakalamışken ortaya çıkarmaya çalıştığını kaydeden YüncüoÄŸlu şöyle devam etti: “Nasıl ki Ä°stanbul’daki camiler, kervansaraylar, köprüler bu dünyada kaldığı sürece Mimar Sinan da kalacaksa Mehmet Akif Ä°nan da eserleriyle yaÅŸatılıyor. Böylelikle ruhları ÅŸad oluyor ve eserleri gelecek nesillere aktarılıyor.”
 
ONUN YÜREĞİNDEN ÇIKAN CÜMLELER LAYIKIYLA ANLAŞILACAK
Albümü yayınlayan EÄŸitim Bir Sen’in Genel BaÅŸkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, Mehmet Akif Ä°nan’ın sadece bir öğretmen ve sendikacı deÄŸil aynı zamanda bir ÅŸair olduÄŸunu belirterek bu albümle Ä°nan’ın ÅŸair kimliÄŸini ön plana çıkarmak istediklerini söyledi. Kolukısa, Ä°nan ile ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: “Åžiirleriyle gençliÄŸe, özellikle öğrencilerine sonsuzluk ve ölüm gibi çok kıymetli duyguları iÅŸledi. Farklı bakış açısı saÄŸlaması dün, bugün ve yarınlar için okunması anlaşılması ve yorumlanması gereken mısralara, dizelere imza attı.” Albümün yapımcı, prodüktör ve yönetmeni Mustafa Aslantürk “Bu projeden önce ismen bilmeme raÄŸmen ÅŸiirlerine bu kadar vakıf deÄŸildim” dedi. Aslantürk, şöyle devam etti: “Halkımızın bu güzel adamın yüreÄŸinden çıkan cümleleri layıkıyla anlayacağını düşünüyorum. Taner YüncüoÄŸlu vaktinde Ä°nan’ın ses kayıtlarını almasaydı altın deÄŸerinde olan bu ÅŸiirler meydana çıkamayacaktı.”
 
EĞİTİMCİ VE EDEBİYATÇI
EÄŸitim Bir-Sen ve Memur-Sen’in kurucu baÅŸkanı ÅŸair, yazar, araÅŸtırmacı, öğretmen Mehmet Akif Ä°nan, Ankara Ãœniversitesi Dil ve Tarih CoÄŸrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Öğrencilik yıllarında Hilal Dergisi ve yayınlarını yönetirken mezuniyeti sonrası Ankara’da çeÅŸitli liselerde edebiyat öğretmenliÄŸi yaptı. 1957’de ilk yazı ve ÅŸiirleri mahalli gazetelerde çıkmaya baÅŸladı. 1959’da Derya adlı bir gazeteyi yayımlayan Ä°nan, ‘Edebiyat ve Mavera’ dergisinin de kurucuları arasında. Ä°lk kitabı ‘Edebiyat ve Medeniyet Ãœzerine’yi 1972 yılında yayımlayan Ä°nan, ilk ÅŸiir kitabını ise 1974 yılında ‘Hicret ‘adıyla çıkardı. Gazi EÄŸitim Enstitüsü’nde öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Fen Lisesi’ne atanan Ä°nan, vefatına kadar orada çalıştı. Ä°nan, yaÅŸamı boyunca 2 ÅŸiir kitabı, 2 deneme ve bir ders kitabı olmak üzere toplam 5 kitap kaleme aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.